Dame met laptop die zoekt naar de betekenis van WordPress.

Wat is WordPress? Een snelle uitleg.

Kort antwoord.

WordPress (afgekort WP) begon op 27 mei 2003 als een simpel blogsysteem. Nu, in 2023, is WordPress uitgegroeid tot een alles in een website ontwerp en management systeem. Er zijn momenteel bijna 11.000 gratis thema’s beschikbaar en elke dag komen er meer bij! Een thema is het ontwerp frame van je site. Klik hier om wat gratis thema’s te bekijken. Als je technisch bent onderlegd kun je ook zelf een thema maken en dit vervolgens aan anderen aanbieden door je thema op de WordPress site te plaatsen.

Afgezien van de vele gratis thema’s zijn er momenteel bijna 61.000 gratis plug-ins. Een plugin is een stukje software dat de functionaliteit van de software aanvult of uitbreidt. Je kunt hier klikken om wat voorbeelden te zien. Je kunt ook je eigen plugin ontwikkelen als je weet hoe dat moet en deze aanbieden aan anderen op de WordPress site.

Zoals je kunt zien is het allemaal gratis. Echter om WordPress gratis te kunnen gebruiken moet je wel eerst een domeinnaam en hosting hebben aangeschaft. Hostinger is veruit de beste domein en hosting provider van Nederland en België.

Klik hier om kennis te maken met dit fantastische bedrijf.

Lang antwoord.

Wat is WordPress? Wat kan het doen en is het geschikt voor je?

WordPress is een applicatie waarmee je eenvoudig websites kunt bouwen en inhoud online kunt publiceren. Het werd gelanceerd in 2003 en is sindsdien uitgegroeid tot het populairste platform voor het bouwen van sites.

De software is vrijgegeven onder de GNU Publieke Licentie, wat betekent dat het gratis te downloaden en gratis te gebruiken is. Het is Open Source software.

Wat mensen aantrekt in WordPress is de veelzijdigheid. Het kan worden gebruikt om blogs, directory’s, forums, galerijen, zakelijke websites, online winkels en nog veel meer, te maken.

Tegenwoordig drijft WordPress ongeveer 50% van alle websites aan en de populariteit ervan blijft maar groeien.

Laten we WordPress en wat je ermee kan doen eens onder de loep nemen.

Inhoudsopgave.

  • Wat is WordPress?
  • Wat kan WordPress doen?
  • WordPress.org vs WordPress.com
  • WordPress Thema’s en Plugins
  • Wat je nodig hebt om jouw eigen WordPress website te lanceren
  • Is WordPress geschikt voor jou?
  • Laatste gedachten

Wat is WordPress?

WordPress was aanvankelijk een eenvoudig blogplatform, maar het ontwikkelde zich al snel tot een Content Management System (CMS).

De software is geschreven in de PHP scripttaal. Alle website inhoud, inclusief instellingen, blogposts en pagina’s, wordt opgeslagen in een database. MySQL is de meest populaire database, maar sommige website eigenaren kiezen ervoor om een alternatieve oplossing te gebruiken, zoals de MariaDB of SQLite database.

Maar maak je geen zorgen als dit allemaal te technisch klinkt. Jouw hostingbedrijf en WordPress behandelen de technische kanten van het uitvoeren van WordPress, zodat je je kunt concentreren op het maken van inhoud en het promoten van jouw website.

En daarin schuilt nou precies de schoonheid van WordPress. Als je je site eenmaal hebt opgezet, hoef je je alleen maar bezig te houden met het creëren van inhoud en de positieverbetering van jouw site in Google. Dat zijn de enige twee dingen waarvoor jij verantwoordelijk bent en waarvoor jij zult moeten werken. De rest (d.w.z. alle technische zaken) wordt verzorgd door WordPress en door jouw webhost.

Met de software kan dus iedereen, ongeacht technische ervaring, snel professioneel ogende websites maken met behulp van een gebruiksvriendelijk beheergebied. Hieronder is een voorbeeld van het WP dashboard. Zoals je kunt zien is alles heel gebruikersvriendelijk.

Wat kan WordPress doen?

In de begindagen van WordPress vroegen mensen zich af “Wat kan WP doen?”.

Met de functionaliteit van WordPress die in de loop der jaren zoveel is uitgebreid, geloof ik dat een betere vraag vandaag de dag zou zijn “Wat kan WordPress niet doen?” omdat de software kan worden gebruikt om zowat elk type website te bouwen. Nou, ik kan je verzekeren dat er maar heel weinig is wat WP niet aankan. Daarover later meer.

Het hart van WordPress is de editor. Bekend als Gutenberg, kunt je met de editor pagina’s opmaken met behulp van eenvoudige opmaak werkbalken en een moderne paginabouwer met slepen en neerzetten.

Of je nu dagelijks blogposts publiceert of WordPress gebruikt om statische pagina’s toe te voegen, je zult zien hoe gemakkelijk de WordPress editor te gebruiken is.

En, als je het jezelf nog gemakkelijker wilt maken, dan kan je de Gutenberg Editor vervangen door de Classic Editor plug-in die nog eenvoudiger is. Zie hieronder een voorbeeld van de Classic Editor waarmee heel eenvoudig een nieuw bericht kan worden geschreven en gepubliceerd:

De versie van WordPress die beschikbaar is bij wordpress.org/download/ staat bekend als de kernversie van WordPress.

Hoewel je hiermee een website kunt bouwen met behulp van een standaard WP thema, vervangt de overgrote meerderheid van de website eigenaren dit standaard ontwerp met een geavanceerder en meer aangepast WordPress ontwerp. Ze installeren ook plug-ins om meer functies en functionaliteit toe te voegen.

Door gebruik te maken van thema’s en plugins, kun je uitbreiden wat je met WordPress kunt doen. Hiermee kunt je een verscheidenheid aan websites maken met WP, waaronder directory’s, discussieforums, portfolio’s, galerijen, blogs, tijdschriften, ecommerce sites, zakelijke sites, lidmaatschapswebsites, online cursussen, hotelboekingen, datingwebsites, vragen en antwoorden, kennisbanken, eenvoudige C.V. websites, kunst sites, fotografie enz.

Kortom, WordPress kan worden gebruikt om bijna elk type site te maken. Je hoeft alleen maar het juiste WordPress thema of de juiste plug-in te vinden om je te helpen je droom te verwezenlijken (hierover later meer).

WordPress.org vs WordPress.com.

Als je nieuw bent bij WordPress, kan het je verwarren omdat er twee versies van WordPress zijn die zich op verschillende domeinen bevinden.

  • WordPress.org – De zelf gehoste professionele versie van WP waarmee je hoog kunt scoren in Google.
  • WordPress.com – De minder professionele gratis versie van WP waarmee je geen kans maakt in Google tenzij je je eigen domeinnaam koopt.

De zelf gehoste professionele versie van WordPress op WordPress.org is beter omdat deze over het algemeen flexibeler is en je maakt goede kansen in Google. Er zijn geen limieten op hoe je de zelf gehoste versie van WordPress kunt gebruiken. Je kunt jouw site naar eigen inzicht aanpassen op allerlei manieren en 100% controle over de inhoud ervan behouden.

Zoals de naam al aangeeft, moet je met de zelf gehoste versie een websitehosting pakket kopen van een hostingbedrijf en je moet een domeinnaam hebben.

Historisch gezien vereiste het bouwen van een site met de zelf gehoste versie van WordPress dat de website eigenaar de meeste administratieve taken afhandelde. Naast het installeren van WP, moest je updates voor WordPress en door jouw geïnstalleerde WordPress thema’s en plug-ins beheren. Je moest ook website back-ups onderhouden en jouw website veilig houden om te voorkomen dat hackers jouw site zouden infiltreren.

Hoewel een beetje wekelijks onderhoud een essentiële taak blijft voor de meeste WordPress gebruikers, heeft de komst van beheerde WordPress hostingbedrijven en de nieuwe 2023 WordPress software de noodzaak weggenomen om alles zelf te doen, omdat ze de meeste administratieve en technische taken voor je afhandelen inclusief veiligheidsmaatregelen en software updates.

Daarentegen is WordPress.com een gehoste publicatie service die gratis voor je wordt gehost. Hierdoor kunt je al jouw tijd en energie besteden aan de website.

Aanmelding bij WordPress.com kost niets, maar je moet upgraden naar een betaald abonnement om jouw eigen domeinnaam te gebruiken en van alle advertenties af te komen, alsmede om een kans te maken in Google. Wil je gebruik maken van plugins dan is een upgrade eveneens vereist.

Pas als je gebruik maakt van een een upgrade worden er extra functies ontgrendeld, zoals meer flexibiliteit met het ontwerp en de integratie van plug-ins.

Hoewel je WordPress zelf kunt hosten voor slechts een paar euro per maand, zou ik zeggen dat WordPress.com over het algemeen een meer betaalbare oplossing is voor nieuwe WordPress gebruikers (het is immers gratis) en een aantrekkelijke optie is voor diegenen die er niet in zijn geïnteresseerd om te worden gevonden in Google.

Houdt er rekening mee dat deze gratis gehoste WP versie niet echt flexibel is en vereist dat je meer betaalt om extra functies vrij te geven die je kunt gebruiken terwijl die extra functies gratis zijn bij wordpress.org. Dat is de belangrijkste reden waarom, op de lange duur, veel dot.com gebruikers over gaan op de professionele zelf gehoste versie.

Desondanks geloof ik dat WordPress.com een leuke introductie is in de wereld van WordPress voor degenen die nieuw zijn in het bouwen van websites.

WordPress Thema’s en Plugins.

WordPress heeft een sjabloon systeem waarmee je het ontwerp van jouw site binnen enkele seconden kunt veranderen. Deze site draait op het gratis Astra thema. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe je dat doet:

Er bevinden zich duizenden gratis thema’s op WordPress.org en WordPress.com om je te assisteren bij het lanceren van een aantrekkelijke site. Een gratis thema is prachtig, maar als je bereid en in staat bent om wat geld uit te geven, wil je misschien in plaats daarvan kiezen voor een betaald thema.

De kwaliteit van betaalde thema’s is vaak beter en ze bieden meestal een betere gebruikerservaring met meer functies, opties en een betere ondersteuning.

Je vindt duizenden premium WordPress thema’s in de WordPress themadirectory van ThemeForest, maar zorg ervoor dat je ook kleinere WordPress themawinkels zoals MeridianThemes verkent, want je zult er enkele verborgen juweeltjes vinden. Houdt er wel rekening dat beide sites zijn geschreven in de Engelse taal.

Naast een template systeem heeft WP ook een plug-in architectuur waarmee je extra code op jouw website kunt aansluiten. Daarom zijn de mogelijkheden met WordPress eindeloos. Zie hieronder hoe dat eruit ziet:

De WordPress ontwikkelaars hebben de basis versie doelbewust ontworpen om zo licht mogelijk te zijn. Webmasters kunnen vervolgens precies de site bouwen die ze voor ogen hebben door plug-ins te installeren bovenop de standaard versie van WordPress. Dit impliceert dat je alleen de extra functionaliteit kunt activeren die je echt nodig acht.

Neem bijvoorbeeld de e-mailmarketing WordPress plug-in Optin Forms. WordPress is niet speciaal ontworpen voor e-mailmarketeers, maar door Optin Forms te activeren, kunt je e-mails verzamelen voor services zoals Aweber, ConvertKit en GetResponse.

Evenzo kiezen veel mensen ervoor om een meer geavanceerde paginabouwer met een slepen en neerzetten functie te gebruiken, zoals Beaver Builder, Elementor of Divi.

De WordPress.org plugin directory bevat duizenden gratis WordPress plugins.

Er zijn WordPress plug-ins om SEO te verbeteren, spam aan te pakken, website back-ups te automatiseren, websitebeveiliging te verbeteren, sociale media te integreren, contactformulieren toe te voegen, prijstabellen in te voegen, interne links te automatiseren, SSL toe te voegen, plaatjes te optimaliseren, AMP te gebruiken, de Gutenberg editor uit te schakelen en te vervangen door de klassieke editor, cache plug-ins om de laadsnelheid te verhogen en nog veel meer.

Sommige WordPress plug-ins voegen belangrijke functionaliteit toe aan jouw website. WooCommerce en Easy Digital Downloads kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om een e-Commerce site te bouwen en met bbPress kan je een discussieforum toevoegen aan WordPress.

Een van de coolste dingen van WordPress is dat je WP thema’s en -plug-ins rechtstreeks vanuit het WordPress beheergebied kunt installeren en activeren. Updates kunnen daar ook worden uitgevoerd, wat de tijd die nodig is om jouw WordPress websites up-to-date te houden aanzienlijk verkort. En, het wordt nog beter want een van de laatste snufjes is dat je je thema’s en plug-ins kunt updaten zonder een vinger uit te steken, door simpelweg te kiezen voor volledig automatische updates!

Ik moedig je aan om de WP thema’s en plug-ins te verkennen die op de markt beschikbaar zijn, omdat het je een beter idee geeft over hoe krachtig WordPress is terwijl je tevens je site kunt verbeteren.

Wat je nodig hebt om jouw eigen WordPress website te lanceren.

Iedereen, ongeacht ervaring, kan een website maken met behulp van WordPress.

Als je echter een beginnende gebruiker bent, kunt je overwegen om, net als ik, je allereerste WordPress site met WordPress.com te lanceren.

Het hele proces is eenvoudig en je kunt jouw website later altijd overbrengen naar een zelf gehoste server als je dat wilt.

Het enige dat je hoeft te doen, is een account op WordPress.com aanmaken en vervolgens selecteren of je een blog, zakelijke site, professionele website of online winkel bouwt.

Je wordt dan gevraagd om enkele basisgegevens over jouw website in te voeren, zoals een naam en beschrijving. Dan hoeft je alleen maar een WordPress thema te activeren en inhoud te publiceren. Als je eenmaal wat meer ervaring hebt met de gratis gehoste versie, ga dan over op de zelf gehoste versie zodat je professioneler overkomt en veel meer mogelijkheden hebt om er een echt succes van te maken.

Om WordPress zelf te hosten, moet je drie dingen doen:

  • Koop een domeinnaam.
  • Koop een hostingpakket.
  • Installeer WordPress.

Veel hostingbedrijven bieden een gratis domeinnaam aan voor nieuwe klanten. Houdt er echter rekening mee dat dit aanbod altijd slechts geldt voor het eerste jaar. Dit betekent dat je zult moeten betalen voor iedere verlenging.

De kosten van een domein zijn afhankelijk van welke domeinextensie je nodig hebt en waar je het koopt. Voor een .com domein kunt je verwachten rond de 9 euro per jaar te betalen. Een .nl of .be domein is over het algemeen goedkoper voor het eerste jaar en duurder voor de volgende jaren.

Het moeilijkste deel van het kopen van een domeinnaam is het vinden van een geschikte naam die beschikbaar is. Zodra je een goede domeinnaam hebt gevonden, duurt het daadwerkelijke aankoopproces van het domein slechts enkele minuten.

Nu je een domeinnaam hebt gekocht, kun je een geschikt hostingbedrijf selecteren om jouw WordPress website te hosten.

Dit kan echter een mijnenveld zijn voor beginners, omdat er tienduizenden websitehosting bedrijven zijn.

Voor de meeste beginners geloof ik dat een beheerd WordPress hostingbedrijf de beste optie is, omdat ze gespecialiseerde WordPress ondersteuning, dagelijkse website back-ups, websitebeveiliging en meer bieden.

Zorg ervoor dat je in ieder geval een kijkje neemt bij de webhost Hostinger waar wij en vele anderen bijzonder goede ervaringen mee hebben.

Klik hier om Hostinger te bezoeken.

Het instapplan van Hostinger kost slechts 1.49 euro per maand. Hun duurste gedeelde WordPress hosting plan is momenteel 9.99 euro.

Het bedrijf biedt een 30 dagen geld terug garantie voor het geval je niet tevreden mocht zijn maar ik betwijfel of je daar ooit gebruik van zult maken gezien de hoge kwaliteit van de aangeboden service.

Het laatste wat je hoeft te doen, na de aanmelding voor webhosting bij Hostinger en de aankoop van een domein, is WP installeren.

Het installatieproces van WordPress is heel eenvoudig. Je drukt gewoon op de juiste knop en binnen enkele seconden is de installatie voltooid. Er zijn ook hosts die WordPress voor je installeren maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig.

Is WordPress geschikt voor jou?

WordPress is een veelzijdige oplossing die zich terecht heeft gevestigd als het populairste websiteplatform. Het is het contentmanagementsysteem dat ik gebruik voor de meeste websites die ik ontwikkel en het platform dat ik aan vrienden aanbeveel, maar WordPress is niet perfect. Geen enkele oplossing is dat. Maar de enkele onvolkomenheden die het systeem heeft zijn slechts kleine details die eigenlijk al door WordPress zouden moeten zijn gerectificeerd.

Hier zijn de nadelen van WordPress:

  • Als je bezig bent in de Classic Editor (niet Gutenberg) via de Firefox browser en je hebt iets gekopieerd met de muis en je gebruikt de keyboard shortcut controle plus v om te plakken, dan verspringt de editor plotseling naar een ander deel van de inhoud waarna het moeilijk kan zijn om de geplakte inhoud terug te vinden op de juiste plaats. Echter, dit kan worden opgelost door te plakken met de muis of met de plak icon bovenaan in de browser.
  • Een ander probleem dat zich voordoet in de Classic Editor is het feit dat je moet uitkijken als je koptekst maakt. Het komt namelijk vaak voor dat alle tekst onder de bedoelde koptekst ook verandert in koptekst. Oplossing: creëer eerst extra afstand tussen de bedoelde koptekst en de normale tekst daaronder voordat je koptekst maakt.
  • Als je links maakt die moeten openen in een nieuwe tabblad en je doet tussendoor even iets anders dan moet je bij het maken van de volgende link opnieuw “openen in een nieuw tabblad” aanvinken. Dit kan vervelend zijn als je bezig bent met het maken van vele links.
  • Als je concept berichten hebt die aanvankelijk al gepubliceerd waren dan verdwijnt de originele publicatie datum. Dit kan onhandig zijn als je je berichten wilt zien in de volgorde van publicatie datum.
  • Plug-ins kunnen riskant zijn omdat WordPress ook de ronduit slechte plug-ins laat zien in de zoekresultaten als je, in je account, op zoek bent naar een bepaalde plug-in. Met slecht bedoel ik dat ze al heel lang niet meer zijn geüpdatet en/of veel slechte recensies hebben. Je moet je dus heel kritisch opstellen voordat je tot installatie van een plug-in overgaat. Oplossing: Sla absoluut plug-ins over die al meer dan twee maanden niet zijn geüpdatet of die minder dan vier sterren hebben. Het is mij een raadsel waarom WordPress hier nog niets aan gedaan heeft.
  • De veiligheid laat te wensen over en WordPress is kwetsbaar voor hacking en spam. Oplossing: Ik raad je sterk aan om de beste gratis plug-ins die de veiligheid optimaliseren, te installeren.

Zoals je kunt zien is WP niet perfect ondanks de enorme populariteit van deze website bouwer.

Het is aan jou om te bepalen welk websiteplatform geschikt is voor jou en jouw project. Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden, waaronder je eigen ervaring, je budget en wat je probeert te creëren.

Twee open source content management systemen die ook populair blijven bij website design bureaus zijn Joomla en Drupal. Ik raad aan om ze te bekijken.

Er zijn tevens veel goede gehoste blogoplossingen op de markt die je ook moet overwegen.

Daarom moet je, naast WordPress.com, ook Tumblr en Squarespace bekijken. Aan de andere kant, als je een online winkel wilt beginnen, dan is de zelf gehoste versie van WP het meest geschikt. Dit is hoofdzakelijk te danken aan een slimme plug-in met de naam WooCommerce. WooCommerce is niet alleen de meest populaire eCommerce WordPress plugin. Het is ook het populairste eCommerce platform en het drijft meer online winkels aan dan alternatieve oplossingen zoals Shopify en de andere hierboven genoemde alternatieven voor WordPress.

Houd er echter rekening mee dat WordPress niet automatisch jouw eerste keuze voor een project moet zijn, alleen omdat het die e-commerce functionaliteit ondersteunt.

Neem bijvoorbeeld discussiefora.

Door een WordPress plugin zoals bbPress of wpForo Forum te activeren, kun je eenvoudig een discussieformulier (bulletin board) toevoegen aan je website.

Hoewel deze plug-ins prima zijn voor een klein forum, zijn er betere forumoplossingen op de markt, zoals MyBB, phpBB, vBulletin, XenForo, Flarum, Vanilla Forums en meer. Alhoewel er enkele gecompliceerde oplossingen zijn om deze forum software te integreren in WordPress, is WordPress over het algemeen ongeschikt voor de genoemde forum software oplossingen.

Met andere woorden, WordPress thema’s en plug-ins betekenen dat WP bijna alles kan doen, hoewel dat betekent echter niet dat het altijd de beste oplossing is.

Kijk dus zeker naar al je opties zodat je het juiste platform kiest voor je nieuwe website.

Laatste gedachten.

Ik hoop dat je hebt genoten van dit overzicht van het WordPress platform.

Inmiddels zou je een beter idee moeten hebben voor wat WordPress precies is en wat het voor jou kan doen en je zou nu bovendien ook de verschillen moeten begrijpen tussen de zelf gehoste versie van WP op WordPress.org en de gratis gehoste versie op WordPress.com.

Ik heb veel andere applicaties gebruikt om websites te bouwen, maar WordPress is de oplossing voor het publiceren van sites waar ik keer op keer naartoe ga, omdat het maken en bijwerken van een WordPress website zo eenvoudig is.

WordPress is simpelweg de meest populaire oplossing op de markt, die veel ontwikkelaars naar het platform trekt. Nieuwe WordPress thema’s en plug-ins worden elke dag vrijgegeven en het platform wordt goed ondersteund door elk website hostingbedrijf.

Bezoek Hostinger.

Tot slot vind je hieronder een video die ook uitlegt wat WordPress is.