Wat is een domeinnaam?

Korte uitleg.

Wat is een domeinnaam? Dat is een goede vraag. Hier is het antwoord: een domeinnaam is het adres dat je intypt in de adresbalk van je browser. Het is dus niet wat je typt in de zoekbalk van een zoekmachine alhoewel deze handeling uiteindelijk wel hetzelfde gevolg heeft, namelijk dat je in de website belandt die je aan het zoeken bent. Dit dan uiteraard wel op de voorwaarde dat de betreffende zoekmachine de site reeds in haar bestand heeft opgenomen. Dus als je bijvoorbeeld google.com in de adresbalk van je browser typt dan kom je gelijk terecht op de website https://www.google.com. Echter, wanneer je hetzelfde adres intypt in de zoekmachine dan ben je er nog niet. De zoekmachine zal haar resultaat aan jou laten zien en je zult op dat resultaat moeten klikken om naar de site te kunnen gaan.

Is het aanschaffen van een domeinnaam voldoende voor het hebben van een website?

Neen, dat is niet genoeg. Met een domeinnaam alleen kun je niet veel beginnen. Op de eerste plaats moet er inhoud aan je domein worden toegevoegd in de vorm van tekst, foto’s of video. Op de tweede plaats moet een service zien te vinden die instaat en bereid is om je creatie online te brengen en te houden. Deze service noemen wij webhosting. Dus, om kort te gaan heb je een domeinnaam nodig plus een webhosting bedrijf.

Wat is een goed domeinbedrijf dat tevens de webhosting kan verzorgen?

Als je op zoek bent naar een goedkope domeinnaam gecombineerd met hele goede webhosting die is gespecialiseerd in beginners, dan bevelen wij Linux Hosts Inc. van harte aan. Je kunt ze een maand lang geheel gratis uitproberen en ze vragen geen enkele financiële informatie van je. Dit domein richarddetering.com is van hun gekocht en wordt tevens door hetzelfde bedrijf gehost. Wij zijn dus een van hun klanten en dus weten we heel goed waar we over praten. Je kunt het online aanvraagformulier invullen als gevolg waarvan je automatisch een domeinnaam aan je webhosting pakket kunt toevoegen. Mocht je eventueel technische vragen hebben dan hebben ze een compleet team van zeer deskundige ingenieurs voor je klaarstaan die je met wat voor probleem of vraag dan ook kunnen helpen. Ze zijn 24 uur per dag aanwezig, 365 dagen per jaar dus je kunt ze op elk uur van de dag bereiken voor hulp als dat eventueel nodig zou zijn. Je kunt ze hier bezoeken. Succes!

Verder lezen.

Wilt je meer weten over websites, domeinen en webhosting? Hier zijn een paar artikelen waar je meteen mee aan de slag kunt.

 

Lange uitleg.

Wat is een domeinnaam? Domeinen uitgelegd voor beginners.

Een domeinnaam is in wezen het equivalent van uw website met een fysiek adres. Op dezelfde manier dat een GPS een straatadres of een postcode nodig heeft om een ​​routebeschrijving te geven, heeft een webbrowser een domeinnaam nodig om u naar een website te leiden.

Een domeinnaam heeft de vorm van twee hoofdelementen. De domeinnaam Facebook.com bestaat bijvoorbeeld uit de naam van de website (Facebook) en de extensie van de domeinnaam (.com). Wanneer een bedrijf (of een persoon) een domeinnaam koopt, kunnen ze specificeren naar welke server de domeinnaam verwijst.

Domeinnaamregistraties worden gecontroleerd door een organisatie genaamd ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). ICANN specificeert welke domeinnaam extensies beschikbaar zijn en houdt een gecentraliseerde database bij van waar de domeinnamen naar verwijzen.

Elke website die u bezoekt, bestaat effectief uit twee hoofdelementen: een domeinnaam en een webserver.

Een webserver is een fysieke machine die de bestanden en de databases waarvan uw website is gemaakt, host en deze naar mensen via internet verzendt wanneer ze uw site vanaf hun computer bezoeken.
De domeinnaam is wat mensen typen om toegang te krijgen tot uw site, en het verwijst de webbrowser naar de server die die bronnen opslaat. Zonder een domeinnaam zouden mensen het specifieke IP-adres van uw server moeten onthouden – en dat gaat gewoon niet gebeuren.

Hoe werken domeinen?

Domeinnamen werken door te fungeren als een snelkoppeling naar de server waarop uw website wordt gehost.

Zonder domeinnaam zou iedereen die uw website wilde bezoeken het volledige IP-adres moeten invoeren. Maar het probleem is dat het moeilijk is voor mensen om een ​​IP-adres te onthouden of op te nemen in reclamemateriaal.

In ons geval is richarddetering.com de domeinnaam. Laten we zeggen dat het verwijst naar het IP-adres 150.90.80.71. Het IP-adres verwijst naar een server, maar het lost de website niet op als bezoekers het proberen te gebruiken. Dat komt om een IP-adres in een ​​website om te zetten, de externe server poort 80 moet worden gebruikt met een standaardpagina (d.w.z. index.html) die is opgeslagen in de directory met web applicaties.

Domeinen kunnen ook omleidingen gebruiken, waardoor u in wezen kunt specificeren dat als mensen uw domein bezoeken, ze automatisch worden doorgestuurd naar een ander. Dit kan handig zijn voor campagnes en microsites of om mensen door te sturen naar speciale bestemmingspagina’s op uw hoofdsite. Ze kunnen ook van pas komen om verwarring over spelling te voorkomen. Als u bijvoorbeeld www.fb.com bezoekt, wordt u doorgestuurd naar www.facebook.com.

Verschillende soorten domeinen

Niet alle domeinnamen volgen dezelfde formule, en hoewel .com domeinen 47% van alle wereldwijde websites uitmaken, blijft er nog voldoende ruimte over voor andere typen domeinnamen, zoals .org en .net.

TLD: Top Level Domeinen

Een toplevel domein is precies zoals het klinkt: een type domeinnaam dat zich op het hoogste niveau van het domeinnaamsysteem op internet bevindt. Er zijn meer dan duizend TLD’s beschikbaar, maar de meest voorkomende zijn .com, .org, .net en .edu.

De officiële lijst met TLD’s wordt bijgehouden door een organisatie genaamd de Internet Assigned Numbers Authority (IANA) en kan hier worden bekeken. IANA merkt op dat de lijst met TLD’s ook ccTLD’s en gTLD’s bevat, waarover we het hierna zullen hebben.

ccTLD: Country Code Top Level Domeinen

ccTLD’s gebruiken slechts twee letters en zijn gebaseerd op internationale landcodes, zoals .nl voor Nederland en .be voor België. Ze worden vaak gebruikt door bedrijven die speciale sites bouwen voor specifieke regio’s en kunnen een goede manier zijn om gebruikers te laten weten dat ze op de juiste plek zijn aangekomen.

gTLD: Generic Top Level Domein

Een gTLD is in wezen een topleveldomein dat niet afhankelijk is van een landcode. Veel gTLD’s zijn bedoeld voor een specifieke use case, zoals .edu dat gericht is op onderwijsinstellingen. Dat gezegd hebbende, u hoeft niet aan specifieke criteria te voldoen om een ​​gTLD te registreren, daarom hoeft een .com domein niet noodzakelijk voor commerciële doeleinden te worden gebruikt.

Andere voorbeelden van gTLD’s zijn .mil (militair), .gov (overheid), .org (voor non-profitorganisaties en organisaties) en .net, dat oorspronkelijk was ontworpen voor internetproviders (ISP’s), maar nu op grotere schaal wordt gebruikt.

Andere typen domeinnamen

Hoewel de bovengenoemde categorieën van domeinnamen het meest voorkomen, zijn er andere variaties die u kunt tegenkomen.

Domeinen op het tweede niveau

U heeft deze domeinnamen waarschijnlijk eerder gezien. We hebben het over een domein dat zich direct onder een domeinnaam op het hoogste niveau bevindt. We gaan hier niet te technisch worden, omdat het gemakkelijker is om het te laten zien met voorbeelden, vooral als het gaat om landcodes.

Britse bedrijven gebruiken bijvoorbeeld af en toe .co.uk in plaats van .com, en het is een perfect voorbeeld van een domein op het tweede niveau. Een ander domein op het tweede niveau is .gov.uk, dat vaak wordt gebruikt door overheidsinstellingen, en .ac.uk, dat wordt gebruikt door academische instellingen en universiteiten.

Subdomeinen

Subdomeinen zijn handig omdat ze niet vereisen dat webmasters een extra domeinnaam kopen om divisies binnen hun site te creëren. In plaats daarvan kunnen ze een subdomein maken dat effectief naar een specifieke directory op de server verwijst. Dit kan super handig zijn voor campagnesites en andere soorten web inhoud die gescheiden moeten worden gehouden van de hoofdsite.

Facebook gebruikt bijvoorbeeld developers.facebook.com om specifieke informatie te verstrekken aan web- en app ontwikkelaars die de Facebook API willen gebruiken. Een ander goed voorbeeld is support.google.com

Gratis domeinen

Er zijn ook gratis domeinnamen die u kunt krijgen van verschillende websitebouwers zoals WordPress.com, Squarespace, Weebly, enz.

Deze zijn vergelijkbaar met subdomeinen omdat ze de naam van de website in uw persoonlijke domein gebruiken. In plaats van boeken.com, zou het bijvoorbeeld boeken.wordpress.com of boeken.squarespace.com zijn.

Gratis domeinen zijn niet goed voor zakelijke doelen op de lange termijn of als u uw eigen unieke branding wilt hebben. We raden aan om een ​​paar euro te betalen en er zelf een te kopen.

Hoe u een domeinnaam registreert

Verschillende naamproviders gebruiken verschillende systemen en hoewel dit antwoord betrekking heeft op hoe het proces er doorgaans uitziet, kan het enigszins verschillen, afhankelijk van de provider.

U begint meestal met het zoeken naar een domeinnaam. Bij de meeste domeinnaamproviders kunt u uw gewenste domeinnaam invoeren en kijken of deze beschikbaar is. Van daaruit hoeft u alleen maar het afrekenproces te voltooien en te betalen voor uw nieuwe domeinnaam. Nadat het is geregistreerd, krijgt u toegang tot een configuratiescherm met alle essentiële beheertools.

Hoe u een domeinnaam overdraagt

Domeinnamen kunnen ook worden overgedragen tussen domeinnaam aanbieders. Er zijn echter een paar speciale voorwaarden waaraan moet worden voldaan:

Er moeten 60 of meer dagen zijn verstreken sinds de registratie of de laatste overdracht.
De domeinnaam mag niet de status Inwisselen of In afwachting van verwijdering hebben.
U moet de autorisatiecode van uw domein hebben (ook bekend als EPP-code).
De eigendomsgegevens van het domein moeten geldig zijn en privacybeschermingsservices moeten zijn uitgeschakeld.

Hoewel het niet verplicht is om uw domein over te dragen, kan het hebben van alle services op één plek het beheerproces aanzienlijk vereenvoudigen.

Het verschil tussen een domeinnaam en webhosting

Om terug te gaan naar het begin van dit artikel: als de domeinnaam hetzelfde is als uw fysieke adres, dan is webhosting hetzelfde als het fysieke gebouw en de inhoud die erin is opgeslagen.

Domeinnamen worden gebruikt om een ​​handige kleine snelkoppeling te maken om wat bezoekers in een adresbalk typen te koppelen aan de server die wordt gebruikt om de website te hosten. Ze zijn volledig digitaal en worden opgeslagen in een gecentraliseerde database.

Hosting is een beetje anders omdat het een fysieke server vereist die zich ergens ter wereld bevindt en is verbonden met internet. Het is in wezen te vergelijken met de harde schijf van een computer waarop alle bestanden en databases van uw website zijn opgeslagen. Het wordt een server genoemd omdat het uw website letterlijk “serveert” aan uw bezoekers.

Wanneer u een URL (d.w.z. www.richarddetering.com) in uw webbrowser typt, stuurt deze een verzoek naar de specifieke server waarop uw site wordt gehost. De server uploadt vervolgens de bestanden en verzendt ze via internet naar het apparaat dat u gebruikt, dat de bestanden downloadt en weergeeft.

Dus, wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is in wezen het webhosting equivalent van een postadres. Dit is wat u moet weten:

 • Een domeinnaam is het equivalent van uw website met een straatadres.
 • Ze bestaan ​​uit een website-naam (d.w.z. richarddetering) en een domeinnaam extensie (d.w.z. .com).
 • Alle domeinnaamregistraties worden gecontroleerd door ICANN.
 • Domeinen werken door bezoekers door te sturen naar de juiste server.
 • .com domeinen zijn het populairst, met 47% van het internet.
 • ccTLD’s gebruiken landcodes en duiden geografische gebieden aan (bijv. .nl of .be).
 • gTLD’s zijn meestal ontworpen voor specifieke gebruiksscenario’s (bijv. .org voor organisaties).
 • Elke domeinnaam aanbieder heeft een ander aanmeldingsproces.
 • U kunt domeinzoekmachines gebruiken om beschikbare domeinnamen te vinden.
 • Domeinen kunnen van de ene provider naar de andere worden overgedragen.
 • Servers zijn fysieke machines waarop de bestanden van uw website worden opgeslagen.

Tot slot
In deze gids hebben we alles geleerd over domeinnamen en hoe ze werken. We hebben ook de basisprincipes van domeinoverdracht en het registratieproces behandeld.

Als u nog vragen heeft over uw domeinnaam, stel deze dan gerust in de onderstaande commentaren.

4 gedachten over “Wat is webhosting? Starters, let op!”

Plaats een reactie