Kort antwoord.
Samengevat kan je webhosting definiëren als een service die er voor zorgt dat je een website online kunt brengen en houden, bij voorkeur zonder onderbrekingen. Een bedrijf dat deze service aanbiedt wordt “webhost” genoemd. Deze ondernemingen bieden meestal, naast webhosting, ook andere services aan zoals bijvoorbeeld domeinnamen, email hosting, website bouwers en meer. Wij beschouwen Hostinger.nl als de beste webhost van Nederland en België, dus, als je geïnteresseerd bent, kan je op deze link klikken.
Lang antwoord.
Wat is webhosting en hoe werkt het?
Inzicht verkrijgen in webhosting is een belangrijk onderdeel van het vestigen en promoten van jouw online aanwezigheid.
Of het nu je doel is om professioneel websites te gaan bouwen, of je bent op zoek naar iemand die een site voor je kan creëren, of je wilt gewoon een beter idee krijgen van hoe het hosten van websites werkt, door een antwoord te krijgen op de vraag “wat is website hosting” maak je een belangrijke eerste stap in de goede richting.
Tegenwoordig is het bouwen van een website eenvoudiger en toegankelijker dan ooit, maar het is van cruciaal belang dat je de fundamentele principes kent die aan het werk zijn.
Om te laten zien hoe webhosting werkt en om te illustreren wat nieuwe gebruikers moeten weten voordat ze aan de slag gaan, hebben we deze uitgebreide gids met de basisprincipes van webhosting samengesteld. Laten we eerst eens kijken hoe het werkt, gevolgd door een blik op enkele van de beste hostingbedrijven aangevuld met opmerkingen over wat je van een provider mag verwachten.
Definitie van webhosting.
Hier is een definitie van webhosting: het biedt een veilige plek om online inhoud op te slaan. De code, afbeeldingen, video’s en tekst waaruit een website bestaat, moeten allemaal ergens worden opgeslagen. Zonder een stabiele digitale opslagplaats zou niemand van ons consistent toegang hebben tot inhoud op internet. Dat maakt hosting een van de meest cruciale onderdelen van het ontwikkelen van een online aanwezigheid. Dit geldt voor iedereen, van kleinschalige persoonlijke accounts tot hele grote bedrijven.
Met webhosting kunnen gebruikers inhoud elders opslaan, waardoor lokale opslagkosten en de bijbehorende fysieke voetafdruk worden verlaagd. Het maakt het ook gemakkelijker om een echt duurzame aanwezigheid op het web op te bouwen, met ingebouwde voordelen zoals back-ups voor beveiliging en ondersteuning.
Sommige webhosting gebeurt lokaal via pc’s of servers in huis of op het werk, maar er wordt veel vaker gebruik gemaakt van externe providers. Zodra je op zoek gaat naar een hostingservice, zou je een breed scala aan zowel gratis als betaalde opties moeten kunnen vinden om te overwegen.
Hoe begin ik met een website?
Om een website te maken, moet je verschillende stappen doorlopen en het kiezen van een webhosting service is er slechts één van.
- Registreer een domein: je koopt dit bij een domeinnaam registrar zoals Yourhosting, Mijndomein, Transip en Strato, om er maar een paar te noemen. Je kiest een unieke naam om mensen te helpen jouw IP-adres te onthouden (wat slechts een reeks cijfers is). Het is veel gemakkelijker om bijvoorbeeld richarddetering.com te onthouden dan het bijbehorende IP adres 162.210.96.124. Het domein is hetzelfde, ongeacht bij wie je het koopt, maar de prijs verschilt afhankelijk van de services en add-ons.
- Name servers (DNS): De name server is de “tussenpersoon” die jouw websitebezoekers naar het juiste IP-adres verwijst. Vaak levert hetzelfde bedrijf zowel jouw domeinnaam als de bijbehorende DNS-services, maar je kunt ervoor kiezen om voor een andere DNS te kiezen als je dat wilt. Enkele veel voorkomende DNS services zijn CloudFlare, OpenDNS, CleanBrowsing en Google Public DNS.
- Webhosting: de eigenlijke bestanden waaruit de website bestaat, bevinden zich op een server die wordt onderhouden door jouw webhosting bedrijf. Nogmaals, dit kan hetzelfde bedrijf zijn als jouw registrar en DNS-server, of je kunt een ander bedrijf gebruiken voor dit deel van het proces.
- Ondanks het bovenstaande kiezen de meeste mensen ervoor om alles onder 1 dak te houden hetwelk impliceert dat zij webhosting, domeinnaam en name servers bij een en dezelfde webhost kopen. We zijn hieronder in detail ingegaan op hoe hosting werkt, welke verschillende soorten webhosting worden onderscheiden en we nemen een kijkje bij enkele gerespecteerde hostingbedrijven.
Hoe werkt webhosting?
Webhosting services werken door stabiele en veilige opslagruimten aan te bieden en te onderhouden. Hoewel webhosts meer bieden dan alleen eenvoudige gegevensopslag, is het een kernonderdeel van hun functionaliteit. Hosts slaan gegevens op hardware genaamd webservers op, wat gemakkelijk onderhoud en toegang door online gebruikers mogelijk maakt.
Zonder voldoende host capaciteit en goed onderhoud kunnen websites zich onregelmatig gedragen. Dat zorgt voor een tijdrovender proces voor de bezoekers van jouw site, wat weer van invloed is op de verkopen van je bedrijf en het ontneemt jouw bezoekers de informatie waar ze recht op hebben. Deze situatie doet zich vaak voor bij zelf hosting waarover we hieronder wat meer uitleg geven.
Zelf hosting.
Er zijn manieren waarop je jouw eigen webservers kunt maken met pc-software, maar de kosten zijn meestal hoger in vergelijking met een speciale faciliteit en provider. Daarnaast is de kans groter dat je problemen krijgt met je website omdat het moeilijk is om de juiste hosting capaciteit te creëren met je eigen webserver. En, zoals bij elk doe het zelf technologieproject, moet je ervoor zorgen dat je van tevoren voldoende onderzoek doet. Houdt hierbij vooral rekening met het feit dat jouw computer/server 24 uur per dag moet aanstaan hetwelk beduidend hogere elektriciteitskosten met zich meebrengt. Daarom vertrouwen de meeste gebruikers op een service van derden die bepaalde functies en services 24/7 kan garanderen.
Grote bedrijven kunnen ervoor kiezen hun eigen website te hosten om alles ter plaatse te houden, met een aanzienlijke investering in servers en mankracht. Dat is logisch voor grote bedrijven.
Voor kleine tot middelgrote bedrijven zijn externe webhosting providers echter een veel goedkopere route. Voordelen zijn onder meer continue toegankelijkheid voor gebruikers, robuustere beveiliging tegen hackers, routineonderhoud en technische ondersteuning voor je, wanneer zich onverwachte problemen voordoen.
Soorten webhosting
Hostingservices van derden verplaatsen de last van installatie en onderhoud weg van de gebruiker, en ze doen dit op veel verschillende manieren. Laten we snel enkele van de verschillende beschikbare soorten webhosting bekijken.
- Gedeelde webhosting. Een gebruikelijke en voordelige optie, shared hosting services beheren meerdere cliënten op hetzelfde serversysteem. Het is een geweldige optie wanneer jouw behoeften en budget beperkt zijn, maar het komt met een afweging. Er is meer kans op verstoring omdat de bronnen van de server worden verdeeld over meerdere gebruikers.
- Virtuele Privé Servers. Virtual Private Server (VPS) hosting is vergelijkbaar met shared hosting, maar jouw bestanden worden nu opgeslagen in een speciale ruimte met speciale bronnen die niet met anderen gedeeld hoeft te worden. De kosten zijn doorgaans wat hoger, maar deze oplossing verkleint het risico van het delen van hardware en software met de andere klanten of abonnees van jouw provider.
- Toegewijde hosting. Dit biedt een dedicated server, die de beveiligings- en prestatierisico’s van shared hosting elimineert. Je kunt er ook substantiële extra functionaliteit bij krijgen, maar dit vergroot de behoefte aan regulier beheer en onderhoud en verhoogt de kosten.
- Beheerde hosting. Je hebt toegang tot een dedicated server, een WordPress server of een VPS, maar je hebt niet dezelfde tijdrovende administratieve en technische verantwoordelijkheden. Managed webhosting laat de beveiligings- en onderhoudsverantwoordelijkheden aan jouw provider over, waardoor jij, in plaats van bezig te zijn met technische zaken gerelateerd aan webhosting, je volledig kunt concentreren op het succes van je website.
- Cloud webhosting. Cloud hosting is een nieuwere optie die gebruikmaakt van het delen en schalen van bronnen om de kosten te verlagen en het risico op merkbare serviceonderbrekingen te verminderen. Het kan goedkoper zijn in vergelijking met andere opties, maar zorg ervoor dat je begrijpt hoe de prijsstelling van jouw abonnement werkt voordat je verplichtingen aangaat. De meeste cloud services baseren de prijs op het gebruik door de klant. Als je bijvoorbeeld in een bepaalde maand heel veel geheugen, opslag of bandbreedte gebruikt, dan zal de prijs hoger zijn dan je misschien oorspronkelijk had gedacht.
Hoewel dit de 5 meest gebruikte opties zijn, zijn er andere vormen van webhosting beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan colocatie hosting, email hosting, MineCraft hosting en VPN hosting. Aangezien de meeste mensen hier niet naar zoeken, laten we deze opties hier verder buiten beschouwing.
Wat zijn de beste webhosting services?
Er zijn tegenwoordig veel webhosting services beschikbaar, en de vier die wij hier vermelden zijn enkele van de beste webhosts die je kunt vinden als het gaat om prijzen, functies en maatwerk.
- Hostinger.nl. Dit bedrijf is onze eerste keuze. Klik hier om hun website te bezoeken. Populair vanwege betaalbare prijzen en uitgebreide services, is Hostinger een veelgebruikte webhosting optie. De instapservices zijn uiterst betaalbaar en de prijzen zijn dynamisch in vergelijking met andere services, met name voor domeinregistratie en andere incidentele kosten. Het bedrijf ondersteunt alle hierboven beschreven hostingsystemen. Het bevat ook veel optionele add-ons, zoals beveiligingsupgrades, aanvullende app gebaseerde services en zakelijke ondersteuning. Gecombineerd met betaalbare prijzen en een doorlopende reeks promotieaanbiedingen, is deze webhost een geweldige, flexibele optie voor de meeste gebruikers. Het bedrijf biedt ook betrouwbare cloud hostingplannen met opties voor schaalbaarheid en goede ondersteuning voor ontwikkelaars. Er zijn ook gratis onbeperkte migratie-opties voor alle klanten, wat perfect is als je van host wilt veranderen. Bovendien hebben ze een geld terug garantie dus er is niets te verliezen. Ze bieden een geïntegreerd website bouwplan waarmee gebruikers hun website kunnen maken en aanpassen, met een eenvoudige interface en het gemak van mobiele ondersteuning.
- YourHosting.nl. YourHosting is een andere veelgebruikte hostingservice en biedt gevarieerde prijsniveaus en een sterke basis van basisservices die je eenvoudig kunt upgraden. Net als Hostinger is het een geweldige optie voor groei, omdat er voldoende ruimte is om functionaliteit te bouwen en uit te breiden wanneer dat nodig is.
- Transip.nl. Transip combineert een sterk scala aan budgetplannen en geweldige pro ondersteuning en biedt minder prijsopties, maar houdt de lat nog steeds hoog voor service.
- Mijndomein.nl. Mijndomein is een populaire keuze vanwege de veelzijdige gedeelde hostingplannen met onbeperkte bandbreedte. Je kunt beginnen met slechts één domein en dicht bij de normale prijs voor een maandelijks abonnement betalen (slechts een paar euro om te beginnen), maar upgraden naar een onbeperkt aantal domeinen voegt slechts een fractie meer toe aan jouw kosten. Ideaal als je meerdere websites beheert en geen zin hebt om met de technische kant bezig te zijn. Naast een robuust gedeeld hostingsysteem, kan je Mijndomein maar liefst tot 8 maanden gratis uitproberen!
Kijk rond om de juiste opties voor jou te vinden!
Als je niet zeker bent van een van de bovenstaande opties, is dat oké! Doe wat extra zoekwerk en check vergelijkingen buiten onze lijst om. We pretenderen niet dat wij volledig zijn. Er zijn genoeg andere webhosts te vinden. Of, lees hieronder verder voor meer informatie over de zakelijke kant van webhosting.
Wat mag je verwachten van jouw provider?
Stabiliteit en veiligheid zijn het belangrijkst voor alle gebruikers, maar verschillende projecten en klanten hebben hun eigen unieke behoeften. Sommige consumenten vereisen mogelijk alleen statische opslag voor een eenvoudige, voornamelijk op tekst gebaseerde website, terwijl andere potentiële klanten meer dynamische functionaliteit kunnen vereisen. Mogelijk wil je ook toegang tot aangepaste e-mailadressen of subdomeinen, vooral als je een klein bedrijf of een veelzijdig project hebt.
Gezien de overvloed aan beschikbare opties, is het belangrijk om kosten en functionaliteit te vergelijken bij het vergelijken van verschillende serviceproviders en hun abonnementen.
Als je niet verwacht dat jouw site binnenkort dramatisch zal groeien, kies dan voor de eenvoud en lagere kosten van gedeelde webhosting oplossingen. Ze zijn vooral handig voor onderhoudsarme websites en statische pagina’s waarvoor geen routinematige updates of zware multimedia-inhoud nodig zijn.
Kijk anders naar providers die voldoende ruimte bieden voor groei. Overweeg services die verder gaan dan domeinregistratie en hosting, zelfs als je denkt dat je ze niet meteen nodig zult hebben. Als je van plan bent grote hoeveelheden inhoud of e-commerceactiviteiten te beheren, overweeg dan om te beginnen met het zoeken naar middenklasse opties en vermijd de opties die slechts een paar euro per maand kosten.
Redenen om een hostingservice van derden te gebruiken.
Voor de meeste gebruikers helpt een hostingservice van derden je het gedoe en de risico’s van een thuisserver te vermijden. Het opzetten van jouw eigen hosting kan tijdrovend en duur zijn (denk aan energiekosten) en jouw werk kwetsbaarder maken als je geen goede beveiliging en onderhoud kunt handhaven.
De meeste hostingdiensten bieden hun eigen uitgebreide ondersteuning via e-mail of telefoon nadat je een fout hebt gemeld. Ze stroomlijnen ook veel van de incidentele services die je zou verwachten, inclusief bezoekersstatistieken en interface-ondersteuning.
Professionele gebruikers genieten misschien van de controle en beheerbaarheid van een thuisopstelling, maar dat is lang niet voor iedereen weggelegd.
Typische kosten verbonden aan webhosting.
De kosten van webhosting variëren per provider. Gelukkig hebben de meeste opties die we hier behandelen relatief vergelijkbare prijsopties. Het hosten van een klein project met een basisplan kan mogelijk slechts een paar euro per maand kosten.
VPS servers kunnen iets duurder zijn, terwijl toegewijde webservers doorgaans tussen €80 en €160 per maand kosten waarmee deze laatste vorm van webhosting in de duurste categorie valt.
Hoewel cloud hosting ook extreem betaalbaar kan zijn, prijzen de meeste services deze abonnementen op basis van jouw en je websites’ activiteit. Dat betekent dat je bij deze vorm van hosting het risico loopt dat er onverwachte afschrijvingen op je rekening staan.
Hoe je de beste hostingprovider kiest.
Aangezien er zoveel hostingopties zijn om te overwegen, is het gemakkelijk om overweldigd te raken door ze allemaal te vergelijken. Als het je begint te duizelen tijdens het lezen van lijsten met functies en het controleren van prijsplannen, schakel dan over en besteed wat tijd aan gebruikersrecensies. Het is vaak erg handig om de ervaringen van anderen te lezen voordat je je aanmeldt.
Als je echter eenmaal een goed idee hebt van de basisprincipes van webhosting, bedenk dan welk formaat het meest geschikt is voor jou en jouw project: goedkope gedeelde hosting, de iets duurdere Virtual Private Servers, de dure dedicated server, managed webhosting of cloud hosting. Het is ook de moeite waard om een korte checklist met de belangrijkste functies te maken, zodat je sneller door tekstrijke planbeschrijvingen kunt bladeren.
Maar als je vandaag op zoek bent naar een goede startplaats, raden we de verschillende hostingpakketten van Hostinger aan als onze eerste keuze.
Dat was in principe alles. Maar, als je er nog niet helemaal uit bent dan kan je ook onderstaande video bekijken met wat extra informatie over de betekenis van webhosting. Bedankt voor het lezen!
Dit artikel is geschreven door Richard Detering. Zie de link “Over Mij” in de top. Copyright Richard Detering.