Vrouw met laptop zoekend naar de prijzen van webhosting.

Kosten webhosting? Is het duur?

Kort antwoord.

Kosten webhosting in 2023.

Vooral als je net begint is webhosting heel goedkoop. Je kiest eenvoudig voor een hostingplan dat wordt gedeeld met andere klanten. Dit heet gedeelde of shared hosting. Dit delen van de kosten drukt de prijs uiteraard omlaag. In de meeste gevallen zal je zeker niet meer dan rond de 5 euro per maand kwijt zijn hetwelk gelijk staat aan ongeveer 60 euro per jaar. Je hebt hierbij de optie om, onder andere, voor WordPress te kiezen. Indien dat je keuze is dan is het mogelijk dat de serviceprovider wat extra kosten in rekening brengt maar dat kan nooit veel zijn.

Aan de andere kant, als je al een succesvolle website hebt, dan is een VPS (Virtual Private Server) hosting plan waarschijnlijk geschikter voor jou. Je deelt weliswaar de webserver met andere gebruikers maar jouw virtuele server is volledig gescheiden van anderen. Bovendien heb je meer vrijheid in de zin dat je, indien gewenst, je eigen besturingssysteem kunt installeren en je eigen software. De kosten vallen over het algemeen iets hoger uit dan gedeelde hosting en variëren van € 20 tot € 40 per maand. Dit staat gelijk aan € 240 tot € 480 per jaar.

Voor grote projecten of grote bedrijven zijn er tenslotte ook de Cloud hosting opties en dedicated servers. Deze plannen kunnen oplopen tot duizenden euro’s per maand oftewel tienduizenden euro’s per jaar.

Klik hier voor de meest betrouwbare webhosting service in Nederland en België.

Lang antwoord.

Hoeveel kost webhosting?

Er bestaat over het algemeen niet zoiets als een website zonder webhosting, en goede webhosting kost geld. Van kleine, persoonlijke websites tot online winkels met een omzet van miljoenen euro’s en alles daartussenin, er is een breed scala aan hostingbehoeften, afhankelijk van wat je met een website wilt bereiken. Alle webhosting plannen hebben verschillende functies en verschillende prijsklassen. Sommige bieden plug-and-play hosting en website-ontwerp, terwijl andere technische innovaties bieden om bijvoorbeeld hoge verkeerspieken op te vangen. Weten welke het beste voor jou en je bedrijf werkt, kan geld en door technologie veroorzaakte hoofdpijn besparen.

Wat is webhosting?

Hier is een goede uitleg over webhosting: webhosting is de hardware en software die webservices levert aan eindgebruikers. In wezen is het de onderliggende infrastructuur om een ​​website online te laten verschijnen en te laten werken. De gegevens waaruit een live site of webpagina bestaat – de tekst, de afbeeldingen, de video’s – moeten ergens op een computer staan ​​die is verbonden met internet. In sommige gevallen kan het een computer zijn die jij of je bedrijf bezit. In veel andere gevallen betaal je mogelijk voor toegang tot een serversysteem dat een ander bedrijf onderhoudt. Zo’n bedrijf noemen wij een “webhost”.

Het bezitten, bedienen en onderhouden van de computers om een ​​website te hosten is een technisch gespecialiseerd veld en kan een dure aangelegenheid zijn. De meeste mensen concentreren zich liever op het runnen van hun bedrijf dan zich zorgen te maken over zaken als beveiliging, DNS-updates en downtime van websites.

Externe webhosting bedrijven zijn gespecialiseerd in de technische kant van webhosting en gebruiken hun schaalvoordelen om een ​​taak op zich te nemen die voor de meeste organisaties financieel te omslachtig is om zelf te doen. Met een hostingaccount bij een webhosting provider kan je met eenvoudige tools je website (en de bijbehorende gegevens) op de server van iemand anders beheren.

Wat kost webhosting?

Webhosting kost slechts ongeveer 5 euro per maand hetwelk 60 euro is voor een jaar. De meeste gebruikers zouden tussen 5 en 50 euro per maand (60 tot 600 euro per jaar) moeten betalen, afhankelijk van hun behoeften. Grootgebruikers betalen mogelijk veel meer.

Wat zijn de verschillende soorten webhosting?

Niet alle hostingoplossingen zijn hetzelfde gebouwd en elk heeft zijn eigen voordelen die afhangen van wat je probeert te bereiken met jouw website. Bijna alle beschikbare webhosting opties vallen in een van de vijf hoofdcategorieën die hieronder worden opgesomd. Als je kunt bepalen welke categorie het meest logisch is voor jouw eigen behoeften, dan ben je een stuk dichter bij het vinden van de juiste hostingprovider. Je kunt een keuze maken uit de volgende 5 hoofdcategorieën:

Gedeeld hostingplan (Shared hosting).

Met een gedeeld hostingplan kunnen meerdere websites één server gebruiken. Je zult waarschijnlijk nooit weten met welke sites jij bronnen deelt, maar de hele aard van deze regeling is dat meerdere sites de infrastructuur delen om toegankelijk te zijn voor het internet gebruikende publiek. Bedrijven die gedeelde webhosting aanbieden, hebben vaak geïnvesteerd in grote serverfarms die de websitegegevens van hun klanten opslaan en verzenden.

Shared hosting is een populaire vorm van hosting omdat het heel betaalbaar en gebruiksvriendelijk is. Shared hostingproviders bieden je niet alleen op maat gemaakte tools om te bereiken wat je nodig hebt (een eenvoudige websitebouwer is vaak beschikbaar), de beste providers bieden je de back-up van ondersteunend personeel.

Shared hosting is echter niet zonder nadelen. Zodra een website een bepaald niveau van verkeer of serverbelasting bereikt, zullen de prestaties en laadtijden er onvermijdelijk onder lijden. De bronnen voor het aanbieden van gegevens met razendsnelle snelheden worden gedeeld door elke website die die specifieke hostingprovider gebruikt. Als een site met succes zijn werking op een gedeelde hostingprovider schaalt, moet hij misschien ergens anders zoeken om een ​​betere oplossing te vinden die de prestaties niet opoffert.

Hoeveel is gedeelde hosting?

Gedeelde hosting begint vanaf ongeveer 5 euro per maand (60 jaarlijks) en kan oplopen tot 20 euro (240 jaarlijks), afhankelijk van het serviceniveau dat jij nodig hebt.

WordPress hosting.

Het gratis en open source softwareplatform WordPress is goed voor een groot deel van het internet: zo’n 43% van het internet draait op deze technologie. Hoewel veel van die statistiek verwijst naar mensen die de gratis software van WordPress downloaden en installeren op hun eigen gedeelde hostingprovider, bieden een aantal van dezelfde providers ook een eenvoudig WordPress installatieproces aan met één klik van de muis.

WordPress is al meer dan 10 jaar een grote hit in het publiceren van internetinhoud en vormt de ruggengraat voor sites van informele persoonlijke blogs tot mediabedrijven met winstoogmerk en zelfs e-commerce winkels. Dat gezegd hebbende, het is geen one size fits all oplossing. Sommige bedrijfsprocessen zijn mogelijk niet compatibel met deze infrastructuur, dus doe je onderzoek om er zeker van te zijn dat een WordPress website maken een goede oplossing voor je is.

De prijs van WordPress hosting.

Als je de WordPress route volgt, maak je alle kosten die gepaard gaan met gewone shared hosting. Daarnaast kunnen sommige webhosts een eenmalige of terugkerende vergoeding vragen voor het gebruik van hun systeem om WordPress snel te installeren en/of voor jou te beheren, het hangt gewoon af van de provider.

Je kunt verwachten ongeveer 10 euro per maand (jaarlijks 120 euro) te betalen voor een WordPress hostingplan.

Virtual Private Server (VPS) hosting.

VPS hosting gaat over het gebruik van virtualisatietechnologie om je eigen set privébronnen te bieden op een server met meerdere gebruikers. De techniek gaat als volgt: de hostingprovider installeert een virtuele laag bovenop het besturingssysteem van de server, waarbij de server zodanig wordt gepartitioneerd dat elke individuele gebruiker zijn eigen besturingssysteem en software kan installeren. Deze oplossing is aanzienlijk veiliger en stabieler dan gedeelde hosting en het is de beste webhosting keuze voor websites die hun gedeelde hostingbronnen beginnen te ontgroeien, maar geen behoefte hebben aan de bronnen van een dure dedicated server. VPS hosting plannen bieden toegankelijkheid die vergelijkbaar is met die van een dedicated server, maar tegen veel lagere kosten. De websites die op deze categorie gedeelde servers worden gehost, kunnen de anderen nooit hinderen, en het kan eenvoudig worden geschaald om tegemoet te komen aan websites met meer verkeer. Tegelijkertijd is het een duurdere route om te nemen voor hosting en het vereist meer technische kennis.

Wat kost VPS hosting?

De prijs: een gelaagd abonnement kost ongeveer 20 tot 40 euro per maand. Dit impliceert een kostenpost van 240 to 480 euro per jaar.

Cloud webhosting.

Cloud webhosting decentraliseert effectief jouw hostingoplossing met behulp van een verzameling virtuele en fysieke servers die als host fungeren, waardoor jouw site zeer robuust is als het gaat om pieken in het verkeer en pieken in de vraag naar jouw gegevens. Cloud hosting dankt zijn naam aan het feit dat het cloud bronnen gebruikt, zoals een particulier netwerk van krachtige computers, om websites en internettoepassingen te leveren aan iedereen die ze zoekt.

Waar de meeste andere hostingoplossingen gegevens centraal op één enkele server opslaan, worden bij cloud hosting meerdere instanties van die gegevens op meerdere servers ingezet. Gezien deze structuur wordt cloud hosting soms ook wel clusterserverhosting genoemd.

De belangrijkste voordelen van cloud hosting zijn de hoge beschikbaarheid, load balancering van het verkeer, schaalbaarheid en verbeterde beveiliging.

Hoge beschikbaarheid verwijst naar hoe gemakkelijk de provider kan herstellen van een server die uitvalt: je website blijft actief en functioneel, zelfs als een of meerdere servers uitvallen.

Traffic load balancering gaat over het handhaven van de harmonie tussen de hoeveelheid verkeer die naar een site gaat en de hoeveelheid infrastructuur die deze ondersteunt. Je zou je een snelweg kunnen voorstellen die op magische wijze rijstroken aan zichzelf toevoegt tijdens de spits en krimpt tijdens minder drukke tijden – dat is waar traffic load balancering naar verwijst in een cloud hosting paradigma. Omdat cloud resources dynamisch kunnen worden toegewezen, kan cloud hosting gemakkelijk een grote site-schaalvergroting ondersteunen om nog groter te worden.

Schaalbaarheid verwijst naar flexibiliteit in die zin dat opslagruimte, geheugen, bandbreedte enz. relatief makkelijk en zeer snel kunnen worden aangepast aan nieuwe omstandigheden.

De beveiliging van cloud hosting bestaat uit veel redundantie: als er iets misgaat, per ongeluk of als gevolg van een kwaadaardige cyberaanval, zijn er meerdere kopieën van de gegevens die op verschillende computers zijn opgeslagen en die mogelijk niet worden beïnvloed.

Kosten Cloud hosting.

De prijzen: ondanks al die voordelen heeft cloud hosting één nadeel: het is een dure optie, met een gelaagd abonnement vanaf ongeveer 50 euro per maand (600 euro per jaar) of meer.

Dedicated of toegewijde hosting.

Bij deze vorm van hosting heb je een complete server voor jezelf. Er wordt dus niets gedeeld met andere klanten.

Wat kost een dedicated server?

Dit is, in de meeste gevallen, de duurste optie. Prijzen variëren vanaf 50 euro tot duizenden euro’s per maand afhankelijk van de eisen die de gebruiker heeft. U bent dus op zijn minst 600 euro per jaar kwijt.

Hostingkosten Veelgestelde vragen.

  • Hoeveel kost webhosting per maand en per jaar? De prijs varieert afhankelijk van het type webhosting en het aanbod van diensten. Gedeelde hosting kost doorgaans tussen € 5 en € 20 per maand (60 tot 240 per jaar), WordPress hosting kost doorgaans iets meer, virtual private server (VPS) hosting kost meestal € 20 tot € 40 per maand (240 tot 480 per jaar), en cloud webhosting kosten beginnen meestal bij € 50 per maand (600 per jaar) en worden hoger, afhankelijk van de behoeften van een klant. Tot slot zijn er de dedicated servers eveneens vanaf € 50 tot € 1000 or meer. U bent per jaar dus minstens 600 euro kwijt en dat kan sterk oplopen.
  • Hoe is e-mailhosting geprijsd? E-mailhosting is een aparte dienst van webhosting, maar kan worden opgenomen in de diensten die een webhost levert. E-mailhosting kost doorgaans € 1 tot € 15 per maand (12 tot 180 euro per jaar), maar kan variëren afhankelijk van de e-mail hostingprovider die je gebruikt en of je andere services afneemt.
  • Wordt hosting jaarlijks of maandelijks in rekening gebracht? Hosting kan maandelijks of jaarlijks in rekening worden gebracht, afhankelijk van de hostingprovider. Aanbieders bieden doorgaans ook een kortingstarief op jaarlijkse hostingkosten, omdat dit garandeert dat jij hun service minstens een heel jaar zult gebruiken. Bij een abonnement van meerdere jaren wordt de korting doorgaans nog hoger.
  • Wat kost een domeinnaam? Een domeinnaam kost rond de 10 euro per jaar. Echter, afhankelijk van de extensie (het laatste deel achter de punt zoals bv nl), kan de prijs hoger of lager uitvallen.

Dat was alles maar, als je wilt, kan je ook onderstaande video bekijken. Succes!

Dit artikel is geschreven door Richard Detering. Zie de link “Over Mij” in de top. Copyright Richard Detering.