Heb ik webhosting nodig?

Korte uitleg:

Om een lang verhaal kort te maken: Ja, je hebt webhosting nodig als je wilt dat je website of blog door iedereen kan worden bekeken, niet alleen in Nederland en België maar over de hele wereld.

Kan ik zelf hosten?

Ja, dat is in principe mogelijk. Het betekent dat je je desktop computer moet ombouwen tot een krachtige web server en het betekent tevens dat je computer 24 uur per dag aan moet blijven staan.

Is gratis webhosting een goed idee?

Neen, integendeel, het is een slecht idee. Op de eerste plaats worden gratis sites door Google gediscrimineerd. Dit heeft tot gevolg dat je nooit in een hoge positie kunt komen in de Google zoekresultaten. Verder worden er al of niet relevante advertenties op je site geplaatst, is er geen of nauwelijks technische ondersteuning, heb je slechts een beperkte opslagcapaciteit en krijg je een minimale bandbreedte tot je beschikking.

Wat is dan het beste betaalde webhosting plan?

Het beste plan wordt aangeboden door de web host van de site die je nu aan het lezen bent. De naam is Linux Hosts Inc. gevestigd in Londen, Engeland. Ze staan er om bekend dat ze het laagste annuleringspercentage (2%) in de webhosting industrie hebben en dat zegt eigenlijk al alles, nietwaar? Je kunt ze een maand lang eerst gratis uitproberen.

KLIK HIER om een kijkje te nemen. Succes!

Verder lezen.

Wilt je meer weten over websites, domeinen en webhosting? Hier zijn een paar artikelen waar je meteen mee aan de slag kunt.

 

Lange uitleg:

Heb ik webhosting nodig?

Als je erover nadenkt om een ​​website te starten, ben je misschien de term ‘webhosting’ tegengekomen zonder volledig te begrijpen wat dat betekent. Als je ziet dat webhosting meestal kosten met zich meebrengt, kunt je je afvragen: “Heb ik webhosting nodig?”

Het korte antwoord is: ja. Als je een online website wilt hebben, heb je webhosting nodig.

Maar je kunt je beter voelen over de kosten die ermee gemoeid zijn als je begrijpt waar het bij website hosting om draait. Dus vandaar de vraag:

Wat is webhosting?

We praten over internet alsof het iets is dat buiten de fysieke ruimte bestaat. Termen als ‘cyberspace’ en ‘de Cloud’ versterken het idee dat de vele sites die we op onze apparaten openen, nergens fysiek bestaan – ze zweven ergens rond, alsof ze in de ether zijn.

Echter, in feite neemt elke website die op internet bestaat, ergens fysieke ruimte in op een web server. Maar die web servers zijn voor de meesten van ons uit het zicht – ze worden bewaard in opslagfaciliteiten over de hele wereld die maar weinig web gebruikers willen bezoeken.

Hoewel we die servers niet veel zien of er niet veel over nadenken, zijn ze een noodzakelijk onderdeel van onze internetervaring. En de service die ze bieden voor websites – ze opslaan en de inhoud van de site online toegankelijk maken voor mensen over de hele wereld – noemen we webhosting. In een notendop, dat is hoe webhosting werkt.

Waarom hebben websites webhosting nodig?

Wanneer je leert hoe je een website op een specifiek apparaat (of een paar) bouwt, leeft deze op die apparaten. Wanneer je klaar bent om het te publiceren zodat de hele wereld je site kan zien, moet het verder gaan dan de specifieke apparaten waarop alleen jij toegang hebt. Je site moet immers zichtbaar zijn op alle apparaten met een internetverbinding.

Webhosting servers zijn de ruimte waar jouw site kan leven en kan worden opgeslagen terwijl deze toegankelijk is op het grotere web. Als je wilt dat jouw website live online is – met andere woorden, als je wilt dat iemand anders dan jij de site ook kan zien – dan is een hosting pakket voor jouw website een noodzakelijk onderdeel.

Heb ik een webhosting service nodig?

Voor de meeste websites wordt webhosting geleverd door een webhosting bedrijf dat veel servers bezit en onderhoudt en klanten in staat stelt er ruimte op te huren. Je betaalt de webhosting provider maandelijks of jaarlijks voor die ruimte en in ruil daarvoor houden zij jouw website online.

Als het idee om voortdurend geld uit te geven aan jouw website frustrerend is, vraagt ​​je je misschien af ​​of er een manier is om te voorkomen dat je iemand anders moet betalen voor webhosting services. Hoewel het technisch mogelijk is voor een bedrijf of individu om een ​​eigen privé web server aan te schaffen en te onderhouden, is het duur en onpraktisch voor de overgrote meerderheid van website eigenaren. Servers hebben onderhoud, goede klimaatbeheersing en geavanceerde vaardigheden nodig om te kunnen worden beheerd.

Bovendien brengt de hoeveelheid bandbreedte die nodig is om jouw eigen website op een server te hosten, je veel verder dan wat de meeste internetplannen mogelijk maken voor een particulier of MKB bedrijf. Aangezien bandbreedte rechtstreeks verband houdt met snelheid en uptime, is het belangrijk om jouw website toegankelijk te houden voor bezoekers.

Een webhosting bedrijf heeft al geïnvesteerd in:

 • De servers zelf
 • De ruimte die nodig is om ze op te slaan
 • De voorzorgsmaatregelen die nodig zijn om de servers te beschermen tegen oververhitting, slecht weer en diefstal
 • De hoeveelheid bandbreedte die nodig is om de servers consistent en snel te laten functioneren
 • De bekwame vakmensen die zorgen voor goed onderhoud als dat nodig mocht zijn
 • De kosten voor het vervangen en upgraden van servers als dat nodig is

Omdat dit hun taak is, is het afdekken van al die zaken slechts een deel van het werk voor hen, terwijl het voor jou aanzienlijke kosten en ongemak zou meebrengen. Deze hardware is slechts een van de vele voordelen van het gebruik van webhosting.

Hoe zit het dan met gratis webhosting?

Je weet inmiddels dat je webhosting nodig hebt, maar moet je daar echt voor betalen? Sommige online zoekopdrachten kunnen gratis platforms onthullen waarop je jouw website kunt bouwen en die worden geleverd door gratis webhosting providers. Waarom ga je niet gewoon met een van hen mee?

Er kunnen gevallen zijn waarin het zinvol is om een ​​gratis webhosting pakket te kiezen, bijvoorbeeld als je net een website start voor de lol en je je niet al te veel zorgen maakt over het bouwen ervan tot iets dat langdurig of winstgevend is.

Maar voor iedereen met grote doelen voor een website, is het een keuze die grote risico’s met zich meebrengt.

Gratis hosting heeft namelijk veel beperkingen.

Gratis platforms en hosting plannen bieden doorgaans minder aanpassings- en merkopties. Als je een website naar je eigen voorkeuren en specificaties wilt kunnen ontwerpen en bouwen, heb je daar niet veel speelruimte voor. Dat geldt met name voor gratis platforms zoals Tumblr of Blogger waar je binnen een vaste structuur werkt. Je kunt niet veel meer veranderen dan de kleuren, achtergronden en de inhoud op de pagina.

Als jouw website bedoeld is voor een bedrijf of een persoonlijk merk waarvoor je een publiek wilt laten groeien, zullen die beperkingen een echt probleem met branding veroorzaken. Je zult veel harder moeten werken om jouw website in de ogen van jouw bezoekers te onderscheiden als dat überhaupt al mogelijk is.

En er zijn beperkingen buiten het ontwerp. Gratis hosting betekent minder opslagruimte dan betaalde hosting opties. Je bent beperkt in het aantal bestanden dat je aan de site kunt toevoegen, vooral als het gaat om media die neigen naar grotere bestandsgroottes, zoals video en audio.

Je loopt ook een aantal van de functies mis die websites vaak nodig hebben, zoals het instellen van URL omleidingen of het maken van aangepaste foutpagina’s. Je hebt niet dezelfde opties om back-ups van jouw site te bewaren of deze veilig te houden.

Hoewel de functies en opties die beschikbaar zijn bij verschillende gratis hosting opties zullen variëren, is de kans groot dat sommige of al deze beperkingen van toepassing zijn. Zorg er dus voor dat je weet wat je krijgt (en wat je niet krijgt) voordat je je aanmeldt.

Het is misschien niet echt gratis.

Sommige webhosting services gebruiken een ‘gratis’ aanbieding om je aan te melden, maar als je eenmaal aan de slag bent, realiseer je dat je eigenlijk niet veel kunt doen met het gratis webhosting plan. Om jouw site daadwerkelijk te lanceren en toegang te hebben tot de functies die je nodig hebt, moet je upgraden naar een van hun betaalde abonnementen.

Omdat ze je al aan zich hebben gebonden, zou je het gevoel kunnen hebben dat je eraan vastzit, zelfs als dit niet de beste deal is of dat ze niet de meest betrouwbare webhosting provider zijn die er is.

In veel gevallen staan ​​ze zelfs niet toe om wat je hebt gebouwd over te dragen naar een nieuwe provider. Als je besluit om over te stappen, loopt je mogelijk het risico je bestaande creatie te verliezen.

Het is dus niet echt jouw eigen website.

Wanneer jouw website zich op een ander platform bevindt, bent je gebonden aan de regels van het platform en de manier waarop je dingen doet. In de meeste gevallen betekent dit dat je geen eigen domeinnaam hebt.

Een goed voorbeeld hiervan is gratis WordPress.com hosting. In plaats van uwdomein.com ziet jouw URL er ongeveer uit als uwdomein.wordpress.com. Dit is een van de redenen waarom veel mensen ervoor kiezen om webhosting voor WordPress.org sites aan te schaffen, zodat ze een merk domeinnaam kunnen hebben en toch kunnen genieten van de functionaliteit van WordPress.

Het betekent meestal ook dat je geen e-mailadressen kunt gebruiken die specifiek zijn voor jouw domeinnaam, iets waardoor jouw merk er professioneler en gevestigder uitziet.

Vaak kan het zelfs betekenen dat de provider advertenties op jouw website weergeeft, waardoor deze er rommeliger en minder legitiem uitziet. En als het platform besluit zijn functies of regels te wijzigen, bent je aan hun overgeleverd. Het kan zijn dat je bepaalde functionaliteit verliest die je als vanzelfsprekend beschouwde.

Als je niet voor hosting betaalt, bent je niet op dezelfde manier eigenaar van de site. Je hebt minder controle en meer risico.

Je zou dus alles kunnen verliezen.

Als het platform of de provider besluit dat ze jouw site daar niet meer willen hebben, of het nu is omdat je een van hun regels hebt overtreden of omdat ze gewoon de manier waarop ze dingen doen, hebben veranderd, dan is er niet veel dat je kunt doen. Jouw website kan volledig worden weggevaagd en dan moet je helemaal opnieuw beginnen.

Zelfs als dat soort worst case scenario’s niet plaatsvindt, bieden gratis hosting providers over het algemeen geen of minimale technische ondersteuning. Als je problemen begint te krijgen met jouw website vanwege alledaagse technische problemen, of erger nog, hackers, dan kan je je tot niemand wenden. Jouw opties zijn beperkt en het kan zijn dat je toch helemaal opnieuw moet beginnen met een betaalde service.

Het is dus beter om te beginnen met een service die je op de lange termijn kunt blijven gebruiken en die het mogelijk maakt om jouw website mee te nemen als je vertrekt naar een andere service.

Wat kost webhosting?

Je hebt dus nu geaccepteerd dat je webhosting nodig hebt van een legitieme webhosting provider. Nu moet je erachter komen hoe je ervoor kunt budgetteren.

De vraag hoeveel webhosting kost is een beetje ingewikkeld, omdat er een grote verscheidenheid aan plannen en opties is. Wat je uitgeeft, is afhankelijk van de provider waarmee je werkt, het type abonnement dat je nodig hebt en de functies die je wilt opnemen.

Om je een algemeen idee te geven, zijn hier de belangrijkste soorten hosting opties en de prijsklassen die je voor elk in gedachten zou moeten houden.

Gedeelde hosting

Dit is de meest betaalbare optie en de meest voorkomende keuze voor nieuwe websites. Gedeelde hosting plannen beginnen bij ongeveer 5 euro per maand voor de meest elementaire abonnementen. Maar je kunt verwachten dat de prijs oploopt tot ongeveer 10 euro als je toegang wilt krijgen tot extra functies zoals:

 • De mogelijkheid om meerdere domeinen te hosten
 • Extra bandbreedte of opslagruimte
 • Onbeperkt aantal e-mailadressen
 • Een SSL-certificaat voor beveiliging
 • Geautomatiseerde back-ups
 • Een websitebouwer

Sommige webhosting providers voegen deze extra functies gratis toe aan jouw gedeelde hosting plan, waardoor je geld bespaart en je een betere deal krijgt. Je kunt bijvoorbeeld genieten van eigen domein e-mailadressen en veilige SSL-certificaten, allemaal als onderdeel van jouw gedeelde hosting plan.

Met een gedeeld hosting plan huurt je ruimte op een server die wordt gedeeld met een aantal andere websites die dezelfde webhosting provider gebruiken. Dat werkt prima voor veel websites, maar sommigen zullen merken dat ze een hosting plan nodig hebben dat meer opslagruimte of bandbreedte kan bieden.

E-commerce hosting

Als je van plan bent producten via jouw website te verkopen, moet je ervoor zorgen dat jouw webhosting plan alle functies biedt die je nodig hebt om dit veilig te doen. E-commerce hosting plannen beginnen meestal bij ongeveer 10 euro per maand voor basisplannen en kunnen oplopen tot meer dan 250 euro per maand, afhankelijk van de functies die je wilt opnemen.

Elk e-commerce plan moet software bevatten of compatibel zijn met e-commerce software die het volgende biedt:

 • Winkelwagen functionaliteit
 • Afreken functionaliteit
 • Een manier om veilige betalingen te accepteren

Je hebt ook beslist een SSL-certificaat nodig en wilt waarschijnlijk ook investeren in aanvullende beveiligingssoftware zoals Sitelock.

Cloud hosting

Hosting plannen voor Cloud servers kosten doorgaans wat meer en kunnen een goede keuze zijn voor website eigenaren die meer verkeer verwachten of meer opslagruimte nodig hebben dan de standaard gedeelde hosting biedt.

Cloud hosting belooft snellere laadtijden, minder opslagbeperkingen en eenvoudigere schaalbaarheid dan gedeelde hosting. Als je verwacht (of hoopt) dat jouw website snel na de lancering in bezoekersaantallen zal groeien, dan is dit wellicht een betere optie dan gedeelde hosting pakketten.

VPS hosting

VPS plannen zijn de volgende stap. Ze zijn tussen de 20 en 100 euro per maand. Met deze plannen deelt jouw website nog steeds een server met andere websites, maar met veel minder dan bij een gedeeld plan, zodat je toegang krijgt tot een groter deel van de server.

Voor websites die veel verkeer krijgen of meer opslagruimte nodig hebben dan gedeelde of cloud hosting pakketten bieden, is een VPS de volgende stap.

Toegewijde of dedicated server

Wanneer je investeert in een dedicated server voor jouw website, hoeft je deze niet langer met andere websites te delen. Je krijgt alle resources, bandbreedte en opslag die de server biedt (maar je kunt het onderhoud en de kosten nog steeds uitbesteden aan jouw webhosting provider – dat noemen ze managed hosting).

Wanneer jouw website zo groot wordt dat je de energie nodig hebt van een speciale dedicated server, dan kunt je verwachten dat je ergens tussen 100 en 1000 euro per maand betaalt.

Maar maak je geen zorgen. De meeste websites hoeven zich geen zorgen te maken over het uitgeven van dat soort bedragen aan webhosting, maar voor bijzonder populaire sites of gevestigde merken is dit vaak wel de beste optie.

Ja, je hebt dus webhosting nodig.

Samengevat, als je je afvraagt: “heb ik webhosting nodig?” dan weet je nu dat het antwoord een duidelijk “ja” is. Als je gaat leren hoe je een website start, weet dan dat webhosting nodig is en onderdeel uitmaakt van het hele proces van het maken van een site.

Als je doelen voor je website hebt die verder gaan dan er een beetje plezier mee hebben, dan moet je wat tijd nemen om het juiste webhosting pakket te vinden en erin te investeren voor wat je nodig hebt. Het is wezenlijk slechts een klein bedrag voor alle voordelen die je uit de deal haalt zoals, onder meer, beveiliging, controle, onderhoud, up time, laadsnelheid en technische ondersteuning. En dat geldt vooral als jouw website je helpt geld te verdienen, niet waar? Succes ermee!

4 gedachten over “Wat is webhosting? Starters, let op!”

Plaats een reactie